Citrom szelet

Citrom szelet

Hirdetés

A citrom szelet az édes és savanyú ízek harmonikus keveredése,üdítő hatású egyszerűen elkészíthető sütemény.

 
Hozzávalók:
 
A tésztához:
  1. 50 dkg liszt
  2. 20 dkg margarin
  3. 10 dkg cukor
  4. 2 tojássárgája
  5. 1 csomag sütőpor
  6. 1 csomag vanília cukor
  7. annyi tejföl amennyit felvesz hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk (ez liszttől függ) kb. 2-3 evőkanálnyi
A krémhez:
  1. 1/2 l tej
  2. 1 nagyobb citrom leve és  reszelt héja (amit előtte dörzsi szivaccsal jól lemostunk és szóda bikarbónás vízben 20-30 percig áztattunk, vagy vegyünk szárított változatot a boltban)
  3. 5 evőkanál liszt
  4. 25 dkg vaj vagy margarin
  5. 25 dkg cukor
Elkészítés:
 
A tésztához valókat összegyúrjuk, 4 részre osztjuk és akkora lapokra nyújtjuk amekkora a tepsink.
Előmelegítjük a sütőt 180 C fokra.
A lapokat tepsi hátán egyenként megsütjük.Nagyon gyorsak sülnek.
Addig elkészítjük a krémet.A tejből 5 evőkanályit kiveszünk és a lisztet csomó mentesre keverjük vele.A maradék tejet főni tesszük a citrom reszelt héjával, bele kavarjuk a lisztes masszát és a citrom levét és jó sűrűre főzzük majd kihűtjük.
A vajat a cukorral jól elkeverjük és a kihűlt citromos krémhez adjuk.
A krémmel megtöltjük meg a lapokat majd legalább fél napig állni hagyjuk (amíg a lapok megpuhulnak).Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot ha valamilyen nehezebb tárgyat teszünk a tetejére (mondjuk egy nagy vágó deszkát vagy egy nehezebb lábost).
Ha megpuhultak a lapok porcukorral meghintjük.

Hirderések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here