Dobos szelet

Dobos szelet

A dobos szelet egy rendkívül finom sütemény amely tortaként is elkészíthető, viszont csak gyakorlott háziasszonyoknak ajánlom, a karamell máz elkészítése miatt. Kezdő háziasszonyoknak azt ajánlanám  hogy  többször gyakorolják mielőtt vendégeknek készítik el.

Hozzávalók:

  1. 1/2 kg liszt
  2. 10 dkg vaj vagy margarin
  3. 10 dkg cukor
  4. 2 evőkanál méz
  5. 1 tojás
  6. 1 dl tej
  7. 1 kávéskanál sütőpor
Töltelék:
  1. 1/2 l tej
  2. 1/2 l víz
  3. 10 dkg liszt
  4. 20 dkg cukor
  5. 20 dkg vaj
  6. 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
Karamell máz:
Hozzávalók:
  1. 20 dkg cukor
  2. pár csepp ecet
Elkészítés:
A tésztához valókat jól összedolgozzuk, majd 4 kis cipót formálunk.

Mindegyiket kinyújtjuk és tepsi hátán megsütjük.

Közben elkészítjük a krémet:a krémhez való cukrot világosra pirítjuk,felengedjük  1/2 liter vízzel és 2 dl tejjel. A lisztet elkeverjük a maradék tejjel, a karamellhez öntjük és sűrűre főzzük. Addig keverjük amíg teljesen kihűl.

A vajat habosra keverjük vaníliás cukorral és a lisztes pépet hozzáadjuk.

A lapokat megtöltjük a krémmel.
A tetejére megcsináljuk a karamell mázt. A cukrot felolvasztjuk, karámélízaljuk, pár csepp ecetet adunk hozzá és azonnal a süti tetejére kenjük.Gyorsan kell kenni mert hamar megköt.

Tálalhatjuk így is vagy díszíthetjük tejszínhabbal.

Nedves késse,tetszés szerint szeleteljük, de ha másnapig ráér akkor könnyebb szeletelni és nem reped meg a karamell máz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here