Epres bomba
Az epres bomba egy finom tavaszi gyümölcsös falat,tökéletes gyereknapra,gyerekzsúrokra.
Kevés hozzávalóból,gyorsan elkészül,érthető leírással,képekkel.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 6 tojás
- 12 evőkanál cukor
- 12 evőkanál liszt
- 1 tasak sütőpor
Az eper dzsemhez:
- 4-5 szem eper
- 1 dl víz
- 5 evőkanál cukor
- fél tasak zselatin
- 2 szem eper külön darabolva
Az eperkrémhez:
- 4 dl habtejszín
- 4 evőkanál cukor
- 10 szem eper feldarabolva
- fél tasak zselatin
A díszítéshez:
- színes tortadara
- 10 szem eper
Elkészítés:
Először elkészítjük a piskótát,hagyományos módon.
A 6 tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral,hozzáadjuk a sütőport,a lisztet és végül óvatosan hozzáadjuk a tojások felvert habját.
180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig,tűpróbáig sütjük.
Közben elkészítjük az eperzselét.Ehhez a 4-5 szem epret feldaraboljuk,adunk hozzá 1 dl vizet és a cukrot, majd odatesszük főni.
A fél tasak zselatint felhígítjuk 0,5 dl vízzel majd hozzáadjuk az epres főzethez.Ezzel már nem szabad forralni.Félre húzzuk és hagyjuk kihűlni,megdermedni.
Ha kisült a piskótánk hagyjuk kihűlni.
Addig elkészítjük az eperkrémet is. Ehhez a tejszínt kemény habbá verjük,hozzáadjuk a cukrot és a feldarabolt epreket.Ettől egy kicsit fel fog hígulni a krém,ezért adjuk hozzá a vízzel elkevert felmelegített zselatint.Jól elkeverjük majd hűtőbe tesszük hogy dermedjen.
A kisült piskótát megfordítjuk és az alját kiszaggatjuk egy nagy pogácsa szaggatóval.
Az én szaggatómmal 20 db jött ki, a tészta széléből pedig 10 db kicsi is kijött,a legkissebb szaggatóval.
Ezután megkenjük mindegyik tetejét a megdermedt eperzselével.
A tetejére teszünk egy egy kisebb darab epret.
Erre egy nagy kanál segítségével halmozunk az eperkrémből és szépen lekerekítjük egy spatula segítségével.
Ezután a tetejét megszórjuk színes cukorral vagy tortadarával és egy fél szem epret teszünk a tetejére.
Elkészítés után hűtőben kell tartani.