Hirdetés
Ezt az emeletes torta receptet Balázs fiam 18. születésnapjára készítettem.
Ha csak sima tortát csináltok akkor lehet választani, mivel a két emelet különböző krémekkel készült.
A torta elkészítése időigényes, szánjunk rá elegendő időt. A lapok sütését már előző napon kezdjük el, már csak azért is mert a torta lapoknak teljesen ki kell hűlni, csak ezután dolgozunk velük tovább.
De érdemes neki kezdeni, nem olyan nehéz mint amilyennek látszik és nagyon finom .
Hozzávalók(az alsó tortához, 28 cm es tortaformához):
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 12 evőkanál liszt
- 6 evőkanál víz
- 2 evőkanál kakaópor
- 1/2 csomag sütőpor
Tejszínes krém:
- 5 dl tejszín
- 1 evőkanál méz vagy 2 evőkanál cukor
- 1 tasak zselatin
- 1 evőkanál vanília aroma
Csokoládé krém:
- 15 dkg étcsoki
- 10 dkg vaj vagy margarin
Bevonat:
- 20 dkg étcsoki
- 10 dkg margarin
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál porcukor
Díszitéshez:
Ha körbe szeretnénk rakni a tortát akkor 42 db
kinder tejszelet és 5 db
kinder happy hippo, szatén szalag a megkötéshez
4 db kindertojás a tetejére
A tészta hozzávalóiból készítsünk
piskóta tortalapot a szokásos módon.
Majd vegyük ki a tortaformából és hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt vágjuk 2 fele hogy legyen 2 lapunk.
A tejszínes krémhez a hozzávalókat felezzük meg és külön-külön készítsük el,mert ha nagyon megdermed nem fogjuk tudni rákenni az utolsó réteg kréme.
Előbb a zselatint készítsük el a leírás szerint, majd verjük fel a tejszínt kemény habbá, adjuk hozzá a cukrot vagy mézet, a vanília aromát és végül a majdnem kihűlt(de még nem kocsonyás) zselatint.
Az alsó lapot tegyük a már elkészített tortacsipkével díszített tányérra, vagy arra amiben tálalni fogjuk, kenjük rá a tejszínes krémet, majd tegyük hűtőbe dermedni.
A csoki krémhez olvasszuk fel a darabokra tördelt csokit mikróban.
Ha már nem forró, csak langyos, adjuk hozzá a margarint és keverjük krémesre.
vegyük ki a tortát a hűtőből és kenjük rá a csoki krémet
Tegyük vissza a hűtőbe és várjuk meg amíg megdermed, majd készítsük el a tejszínes krém másik felét és ha megdermedt a csoki krém kenjük rá a tortára majd fedjük be a második tortalappal.
Elkészítjük a bevonatot:
a vizet a cukorral felforraljuk , hozzáadjuk az étcsokit, felolvasztjuk benne majd hozzáadjuk a margarint is.
Ezzel a mázzal megkenjük a
torta tetejét amíg még meleg és folyik,nem baj ha csorog az oldalára is.
A mázzal kenjük meg az oldalát is mert ehhez jobban tapadnak majd a
kinder tejszeletek.
Nekem hosszabb volt a csoki szelet a tortánál ezért mindegyiknek levágtam a végéből 1 cikket, majd körberaktam közbe iktatva egy egy happy hippo-t is(nem muszáj de akkor 6 tejszelettel többet vegyünk).Végül megkötjük a szalaggal hogy tálalásig ne hulljanak le.
Ha nem akarunk
emeletes tortát akkor díszitsük a tetejét ketté vágott
kinder tojással és kész vagyunk.
Tálalásig mindenképp hűtőben kell tartani!!!!
Ha tovább csináljuk az emeletet is akkor ezt a tortát akkor sütjük ki mikor a nagyot,egyiket a másik után.
Én egy 20 cm es
torta formában csináltam az emeletet de lehet akármilyen méretüben csak kisebb legyen az alsótól.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 púpozott evőkanál kakaópor
- 1/2 csomag sütőpor
A krémekhez:
- 0,75 liter habtejszín
- 15 dkg étcsoki
- 15 dkg fehércsoki
- 15 dkg tejcsoki
A tetejére:
- tortabevonó
- vagy a fenti tortánál elkészített bevonat.
A krémeket kezdjük el előző nap elkészíteni, vagy pedig hagyjunk elég időt a hűtésre, néhány órát.
A tésztához valókból
piskóta torta lapot készítünk, majd kivesszük a formából és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt ketté vágjuk.
A tejszínt három felé osztjuk és egyenként megfőzzük benne a krémeket.
0,25 l tejszínt oda teszünk főni majd a beletördelt étcsokit megolvasztjuk benne és simára keverjük.
Ugyanígy készítjük el a másik két félét is.
Másnapig hűtőbe rakjuk.
Másnap:
elővesszük a tejcsokikrémet, robotgéppel habosra verjük.
Ha önálló tortát készítünk akkor az alsó tortalapot tálcára helyezzük és megkenjük a krémmel, majd hűtőbe rakjuk dermedni.
Ha az
emeletes tortát készítjük akkor az alsó
torta tetejére rögzítjük addig amíg még híg a csoki öntet a tetején hogy kissé hozzá ragadjon, majd rákenjük a tejcsokis kémet.
Hűtőbe rakjuk amíg elkészítjük az fehér krémet, ugyanúgy mint az előzőt, majd ezt is rásimítjuk a tortára, végül az étcsokis krémmel ugyanígy járunk el.
A végén rá tesszük a felső tortalapot és tortabevonóval vagy az alsó tortánál elkészített csoki öntettel leöntjük.
Tetejét kinder tojással díszítjük.
Hirderések