különleges diókrémes torta

Különleges diókrémes torta

Ez a torta azért különleges mert nem csak diókrémmel töltött,hanem egy rétek ropogós pralinékrém is van benne, a tetején pedig karamellkrém.Az elkészítését gyakorlott háziasszonyoknak ajánlom.

Hozzávalók:

A tésztához:

  1. 6 tojás
  2. 12 evőkanál cukor
  3. 12 evőkanál liszt
  4. 1 sütőpor
  5. 1 vaníliás cukor

A pralinékrémhez:

  1. 3 dkg víz
  2. 3 dkg cukor
  3. 7,5 dkg darált dió
  4. 5 dkg fehér csoki
  5. 1dl habtejszín

A diókrémhez:

  1. 5 dkg tej
  2. 6 dkg cukor
  3. 5 dkg tojássárgája (kb 3 db)
  4. 1 tasak vaníliás cukor
  5. 1,5 dkg zselatin
  6. 3 dl habtejszín
  7. 12 dkg pörkölt darált dió

A karamell bevonathoz:

  1. 10 dkg cukor
  2. 15 dkg tej
  3. 3 dkg vaj
  4. 6 g keményítő
  5. 1 dkg zselatin

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk:

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük.

A tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a sütőport, vanília cukrot, a lisztet majd végűl óvatosan belekeverjük a tojáshabot.

180 C fokra felmelegített sütőben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

 

A pralinékrémhez a cukorból és vízből szirupot készítünk, majd hozzáadjuk az olvasztott fehércsokit és hagyjuk kihűlni.Ha nagyon megkeményedett a cukor botmixerrel finomítjuk de ropogós maradjon. A habtejszínt felverjük majd ha kihűlt a krém belekeverjük.

A diókrémhez a tejet,a cukrot és a tojássárgákat oda tesszük főni,hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd lehűtjük. A zselatint 1 dl vízben elkeverjük majd ha kicsit hűlt hozzáadjuk a krémhez.

A diót kicsit megpirítjuk majd hozzáadjuk a krémhez.

A tejszínt kemény habbá verjük majd ezt is hozzáadjuk a krémhez és jól elkavarjuk.

Ezután mindent hűlni hagyunk majd összeállítjuk a tortát kapcsos formában.

A piskótát ketté vágjuk, az alsó lapot belerakjuk a formába,megkenjük a pralinékrémmel, erre rákenjük a diókrémet, majd befedjük a másik lappal és fél órára hűtőbe rakjuk.

Közben elkészítjük a bevonatot:

A cukrot karamelizáljuk,hozzáadjuk a tejet, a vajat és miután a cukor feloldódott belekeverjük a vízben feloldott keményítőt és kiforraljuk, ezután beleforgatjuk az oldott zselatint is és hűlni hagyjuk.

Ha kihűlt ráöntjük a torta tetejére, elsimítjuk majd vissza tesszük a hűtőbe amíg jól megdermed.

Ezután kivesszük a kapcsos formából, a tetejét díszíthetjük egész dióval vagy tejszínhabbal és tetszés szerint szeleteljük.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here