Különleges diókrémes torta
Ez a torta azért különleges mert nem csak diókrémmel töltött,hanem egy rétek ropogós pralinékrém is van benne, a tetején pedig karamellkrém.Az elkészítését gyakorlott háziasszonyoknak ajánlom.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás
- 12 evőkanál cukor
- 12 evőkanál liszt
- 1 sütőpor
- 1 vaníliás cukor
A pralinékrémhez:
- 3 dkg víz
- 3 dkg cukor
- 7,5 dkg darált dió
- 5 dkg fehér csoki
- 1dl habtejszín
A diókrémhez:
- 5 dkg tej
- 6 dkg cukor
- 5 dkg tojássárgája (kb 3 db)
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1,5 dkg zselatin
- 3 dl habtejszín
- 12 dkg pörkölt darált dió
A karamell bevonathoz:
- 10 dkg cukor
- 15 dkg tej
- 3 dkg vaj
- 6 g keményítő
- 1 dkg zselatin
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük.
A tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a sütőport, vanília cukrot, a lisztet majd végűl óvatosan belekeverjük a tojáshabot.
180 C fokra felmelegített sütőben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A pralinékrémhez a cukorból és vízből szirupot készítünk, majd hozzáadjuk az olvasztott fehércsokit és hagyjuk kihűlni.Ha nagyon megkeményedett a cukor botmixerrel finomítjuk de ropogós maradjon. A habtejszínt felverjük majd ha kihűlt a krém belekeverjük.
A diókrémhez a tejet,a cukrot és a tojássárgákat oda tesszük főni,hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd lehűtjük. A zselatint 1 dl vízben elkeverjük majd ha kicsit hűlt hozzáadjuk a krémhez.
A diót kicsit megpirítjuk majd hozzáadjuk a krémhez.
A tejszínt kemény habbá verjük majd ezt is hozzáadjuk a krémhez és jól elkavarjuk.
Ezután mindent hűlni hagyunk majd összeállítjuk a tortát kapcsos formában.
A piskótát ketté vágjuk, az alsó lapot belerakjuk a formába,megkenjük a pralinékrémmel, erre rákenjük a diókrémet, majd befedjük a másik lappal és fél órára hűtőbe rakjuk.
Közben elkészítjük a bevonatot:
A cukrot karamelizáljuk,hozzáadjuk a tejet, a vajat és miután a cukor feloldódott belekeverjük a vízben feloldott keményítőt és kiforraljuk, ezután beleforgatjuk az oldott zselatint is és hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt ráöntjük a torta tetejére, elsimítjuk majd vissza tesszük a hűtőbe amíg jól megdermed.
Ezután kivesszük a kapcsos formából, a tetejét díszíthetjük egész dióval vagy tejszínhabbal és tetszés szerint szeleteljük.