Somlói galuska

Somlói galuska ( 1 nappal előtte kell elkészíteni)

A somlói galuska egy egyszerűen elkészíthető finomság,kiváló választás vendégvárásra vagy egy délutáni kávézáshoz,teázáshoz.Az ízek összeérése miatt egy nappal korábban el kell készíteni.
Hozzávalók:
 
A piskótákhoz: (3 féle: sima,kakaós,diós)
 
A simához:
  1. 3 tojás
  2. 3 evőkanál porcukor
  3. 3 evőkanál liszt
  4. 1 kávéskanál sütőpor
A kakaóshoz:
 
  1. 3 tojás
  2. 3 evőkanál porcukor
  3. 2 evőkanál liszt
  4. 1 evőkanál kakaópor
  5. 1 kávéskanál sütőpor
A dióshoz:
  1. 3 tojás
  2. 3 evőkanál porcukor
  3. 2 evőkanál liszt
  4. 3 dkg darált dió
  5. 1 kávéskanál sütőpor
A sziruphoz:
  1. 15 dkg cukor
  2. 2,5 dl víz
  3. 15 ml rum aroma
  4. 15 ml vanília aroma vagy 1/2 vanília rúd
  5. 1 narancs reszelt héja
  6. 1 citrom reszelt héja
A vanília krémhez:
  1. 6 dl tej
  2. 2 csomag vaníliás pudingpor
  3. 6 evőkanál cukor
  4. 250 ml habtejszín
A töltelékhez:
  1. 12 dkg darált dió
  2. 4-5 evőkanál baracklekvár
  3. 2-3 evőkanál kakaópor
  4. aki szereti 5 dkg mazsola
A csoki öntethez:
  1. 1 dl víz
  2. 5 dkg kakaópor
  3. 5 dkg cukor
  4. 15 ml rum aroma
  5. 50 g étcsoki
A tetejére:
  1. 500 ml habtejszín
Elkészítés:
A mazsolát be áztatjuk rumba.
A sütőt 180 C fokra melegítjük.
A piskótákat sorban elkészítjük. A simához: szét választjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját meg a cukrot, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet amibe belekevertük a sütőport.Sütőpapírral kibélelt 35*40 cm-es tepsiben kisütjük.
A másik két piskótát hasonlóképpen sütjük ki.
Hirdetés

A kisült piskótákról még melegen lehúzzuk a sütőpapírt, majd hűlni hagyjuk.
Addig elkészítjük a szirupot.
A szirup hozzávalóit egy lábasban jól összekeverjük majd felforraljuk, hűlni hagyjuk.
A vaníliakrémhez megfőzzük a pudingokat a cukros tejben, majd hűlni hagyjuk.Ha kihűlt a habbá vert tejszínt belekeverjük.
Amikor minden kihűlt elkezdjük az összerakást :

Egy tál aljára tegyünk egy piskóta lapot (mindegy melyiket), kenjük meg a sziruppal, tegyük rá a vaníliakrém felét, megszórjuk darált dióval és aki szereti a mazsolát, a rumból kivett mazsolának a felével.

Erre tegyük a második lapot és ismételjük meg a rétegezést.
Azután fedjük be a harmadik lappal. A tetejét kenjük meg baracklekvárral és szórjuk meg kakaóporral.

24 órára tegyük hűtőbe.
Másnap készítsük el a csoki öntetett. A hozzávalókat, a csokin kívül, jól keverjük el, tegyük oda melegedni, a csokit daraboljuk bele és várjuk meg amíg elolvad, majd huzzuk félre és hagyjuk hűlni.
A habtejszínt verjük kemény habbá.
Tálalás:
Desszertes pohárkákba szaggassunk galuskákat, öntsük le csoki öntettel és díszítsük tejszínhabbal.

Hirderések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here