Tiramisu torta

Tiramisu torta

Hirdetés

Ezt tiramisu tortát saját szülinapomra készítettem,nagyon finom és egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók:

A tésztához:

  1. -5 tojás,
  2. -120 g liszt,
  3. -30 g keményítő(ezt akár el is lehet hagyni de akkor 150 g lisztet veszünk),
  4. -1 csomag vaníliás cukor,
  5. -150 g cukor,
  6. -2 evőkanál forró víz
  7. -1 nagy csomag babapiskóta vagy tiramisu piskóta (400 g)

Elkészítés:

Szét válasszuk a tojásokat, a fehérjét  kemény habbá verjük, a sárgáját két evőkanál forró vízzel és a kétfajta cukorral habosra keverjük, szinte teljesen fehérré kell válnia. A lisztet elkeverjük a keményítővel és a tojás sárgájához adjuk. Óvatosan keverjük bele a fehérje habját is,  vigyázva hogy ne törjön össze. Előmelegített sütőben 180 C fokon tű próbáig sütjük (kb 20 perc).Az első 10 percben nem szabad kinyitni a sütőajtót, különben össze fog esni.

Krém:

  1. -4 tojás,
  2. – 500 g mascarpone,
  3. -1 csomag vaníliás cukor,
  4. – 3 evőkanál cukor,
  5. – 3 evőkanál rum vagy konyak,
  6. -100 ml tejszín,
  7. -1 csomag zselatin

Szét válasszuk a tojásokat.

A fehérjét kemény habbá verjük.

A sárgáját a kétféle cukorral szintén habosra keverjük amíg kivilágosodik.

Ehhez a masszához keverjük hozzá a mascarponét és ízesítjük a rummal vagy konyakkal. Adjuk hozzá a fehérjehabot is óvatosan hogy ne törjön.

A tejszínt kemény habbá verjük hozzáadjuk a krémhez.

Végül a zselatint 1 dl hideg vízben elkeverjük csomómentesre,felmelegítjük aztán megvárjuk még langyosra hűl és azt is a krémhez adjuk.

A piskóta lapot ha kihűlt ketté vágjuk(ha nem elég vastag akkor ne vágjuk ketté,attól függ mekkora torta formában sütjük)

Az első részére kenjük rá a krém 1/3-t és kávéba áztatott babapiskótát egy rétegben rárakjuk. Kenjük rá a krém másik részét úgy, hogy a torta oldalára is jusson, ez fogja odaragasztani a babapiskótákat.

Ha a piskótát kettévágtuk akkor most helyezzük rá a második részét is, és úgy kenjük szét az oldalán a maradék krémet. Ha nem vágtuk ketté a babapiskótából még egy réteget rakunk azután kenjük rá a maradék krémet a babapiskóta réteg tetejére, úgy hogy a torta oldalára is jusson.

Az oldalára ragasszuk fel a babapiskótákat, úgy hogy a piskóta aljából kb egy 0,5-1 cm-s részt levágunk.

Ha nem vágtuk ketté a piskótalapot akkor most rakjunk rá kávéba áztatott babapiskótát még egyszer , ez lesz a teteje,úgy hogy minél kevesebb rész maradjon ki.

Használjuk fel a levágott csücsköket is.

Az oldalára ragasztott babapiskótákat át kötjük egy szép szalaggal,ezáltal jobban odaragad és megpuhul és tetszetősebb lesz a torta is.

Hűtőbe tesszük másnapig.Másnap frissen felvert tejszínhabbal díszítjük tetszés szerint majd megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.


Tiramisu torta

Hirderések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here