Unicumos aszalt szilvás puncstorta

Unicumos aszalt szilvás puncs torta


Az Unicumos aszalt szilvás puncstortát férjem szülinapjára készítettem.Mivel valami különlegeset szerettem volna és tudván azt hogy szereti a puncs ízű sütiket is és az unicumot is,ezért összehoztam ezt a két különleges ízt egy finom tortába.

Hozzávalók:

Piskótához

  • 8 db tojás
  • 24 dkg liszt
  • 24 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál víz
  • 1 csipet só

Töltelékhez

  • 40 dkg piskóta amit a torta belsejéből kaparunk ki
  • 0.8 dl narancs szörp
  • 0.8 dl unicum vagy más keserű likőr
  • 10 dkg sárgabaracklekvár
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 3 csomag puncs ízű pudingpor
  • 9 dl tej
  • 9 evőkanál cukor
  • 1 kis csomag babapiskóta
  • 200 ml habtejszín

Tetejére

  • 40 dkg puncs máz (házilag is elkészíthető :13 dkg cukor,2 evőkanál rum és 2 evőkanál meggylé vagy vörösborból)

Tortaformához

  • 2 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dkg liszt

Elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. Csipet sóval a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és a 4 ek vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
  2. Kivajazott-kilisztezett tortaformába tesszük és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük tűpróbáig. Ha megsült, rácsra téve kihűtjük.
  3. Ha kihűlt a piskótánk, vékonyan levágjuk a tetejét, és a belsejét kivágjuk úgy, hogy körben és alul kb. 0,5 cm maradjon.
  4. A puncs ízű pudingporokat megfőzzük a cukorral és a tejjel és kihűtjük,majd belekeverjük a tortából kivájt piskótát és az aszalt szilvát.
  5. A tejszínt felverjük és belekeverjük a puncs pudingba.

  6. A sárgabarack lekvárt összekeverjük a narancs szörppel.Ezzel megkenjük a tortalapok belsejét.
  7.  Az alsó tortalapra rákenjük a puncs krém felét.
  8. A babapiskótákat keserű likőrben megforgatjuk és rá rakunk egy réteget a puncs krémre.
  9. Betakarjuk a puncskrém maradékával úgy hogy hagyjunk egy keveset a torta oldalának is,majd rátesszük a baracklekvárral megkent tortalapot.
  10. A maradék krémmel bekenjük a torta oldalát és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  11. Másnap puncs mázat készítünk a tetejére.
  12. Puncs máz készítése: 13 dkg cukor,2 ek rum, 2 ek vörösbor (vagy meggylé)
  13. Ízlés szerint díszítjük.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here